2019. okt 15.

Világvége teóriák

írta: Miss Chatterbox
Világvége teóriák

Földönkívüliek

 

photo-manipulation-1825450_1920.jpg
Fotó: Pixabay

A Nat Geo Túlélési Praktikák című műsora nyomán kezdett el foglalkoztatni a gondolat: tényleg, vajon hogy lesz vége a világnak?

Ha most itt vagy, és ezt olvasod, nyílván te is gondolkodtál már ezen. Ebben a posztsorozatban különféle teóriákat fogok kivesézni, nem feltétlen a klasszikus értelemben vett világvége témakörben, hanem mindenféle dologról lesz szó, ami a jelenlegi világrend totális összeomlásához, káoszba fulladásához vezethet.

A sorozat első része a mesterséges intelligenciáról szólt, most pedig a földönkívüliekről lesz szó.

 

Ez egy nagyon összetett téma, először is leszögezném, hogy annak az esélye, hogy a Világegyetemben egyedül a Földön legyen értelmes élet, erősen konvergál a nullához. Egyszerűen a világ túl nagy, mi meg túl kicsik vagyunk ehhez.

Ha pedig léteznek rajtunk kívül intelligens lények, akkor bizony benne van a pakliban, hogy ők sokkal fejlettebbek, mint mi. És akkor most gondolkozzunk el azon, ha az emberiség lenne olyan fejlett technológiai szinten, hogy csilliárdnyi fényévekre lévő lakható bolygókra utazzunk, akkor vajon jófejek lennénk, vagy leigáznánk mindenkit, hogy elvehessük a számunkra hasznos erőforrásokat?

Magunkból kiindulva logikus, hogy semmi jót nem várhatunk egy esetleges földönkívüli faj felbukkanásától hőn szeretett bolygónkon.

Ráadásul vagyunk annyira hülyék, hogy gyakorlatilag évtizedek óta üzeneteket küldözgetünk a Világűrbe, ahelyett, hogy meghúznánk magunkat. Komolyan, mintha be akarnánk vonzani a földönkívüli inváziót.

Szóval, ha idejönnek (lehet, hogy már itt vannak..?), többféle eshetőséggel számolhatunk. Persze benne van a pakliban, hogy békések lennének, de a témánk miatt most ettől az eshetőségtől eltekintenék.

Például előfordulhat, hogy olyan technológiával rendelkeznek, ami akár azt is lehetővé teszi számukra, hogy emberbőrbe bújva szép lassan beszivárogjanak a világ legfontosabb hatalmi pozícióira, így szinte észrevehetetlenül átvéve az irányítást felettünk, egyfajta szolganépet kreálva az emberiségből. Az a félelmetes, hogy vannak, akik szerint már most is ez folyik.

Lehet, hogy csak szükségük lenne valamire, ami a Földön fellelhető, de nem akarnának konkrét háborút indítani ellenünk. Mondjuk leülnek a világ vezetőivel tárgyalni, demonstrálnák, hogy fölösleges lenne harcolni, mert semmi esélyünk ellenük, és felajánlanák, hogy amennyiben együttműködünk és megszerzik, amiért jöttek, majd szépen továbbállnak. Ez is könnyen vezethetne az emberiség rabszolganéppé válásához, de legalább nagyjából túlélnénk a dolgot.

Egy másik eshetőség a klasszikus jöttünk-láttunk-kinyírnánk mindenkit, erre persze lehet találni számos motivációt pl. mert úgyis mindent tönkretennénk magunk körül, univerzális veszélyt jelentünk a felelőtlen fegyverkísérleteinkkel, vagy szimplán csak hobbiból irtanának ki minket.

Az is lehet, hogy egyfajta „kísérleti patkány” szerepébe kerülnénk. Erre „bizonyíték” lehet a rengeteg elrablásos UFO-s sztori, szóval valamiért rajtunk kísérleteznének, mondjuk hasonlít a DNS-ünk és a saját  betegségeikre így keresnének, tesztelnének gyógymódokat.

Az utolsó eshetőség, ami az eszembe jut, az, hogy akaratlanul is két vagy több földönkívüli faj háborús terepévé válhat a Föld. Egyszerűen logisztikai vagy mittudoménmilyen okokból itt vívnák a háborúikat, amibe nem igazán lenne beleszólásunk, sok szerencsét a túléléshez.

Te mit gondolsz? Lehet, hogy a földönkívüliek fogják majd elhozni az apokalipszist? Szavazz a poszt alján!

 

Filmajánló a témában, a teljesség igénye nélkül:

Világok harca - A film H. G. Wells 1898-ban írt fantasztikus regényének adaptációja, amelyben az emberiség az életben maradásért harcol a földönkívüliekkel. Érdekesség, hogy a Világok harca 1938-as rádióadaptációja hatalmas pánikot okozott Amerikában, mert az Orson Welles rendezte produkció túlságosan élethűre sikeredett, és sok hallgató azt hitte, a marslakók tényleg megtámadták a Földet.

Csillagok háborúja – minden idők egyik legsikeresebb filmsorozata, mindenféle intergalaktikus konfliktusról, fajok közti háborúkról szól.

Alien-filmek – nagyon tömören összefoglalva egy brutális, kb elpusztíthatatlan földönkívüli lény ellen folyik a harc. Sci-fi rajongóknak kötelező mozi, ha még nem látták.

Bosszúállók – a Marvel szuperhősöké a megtisztelő feladat, hogy megmentsék a Földet az ellenséges idegenektől.

A Valami – Egy amerikai Antraktisz-kutató állomás tagjai űrhajóroncsra bukkannak, melynek utasa elszabadult, és bármilyen alakot képes felvenni.

Érkezés – az Amerikai katonaság felkér egy nyelvészt, hogy segítsen kommunikálni a Földre érkezett idegenekkel.

A holnap határa – Az emberiség egy űrből érkezett ellenséggel vív háborút. Egy katona időhurokba kerül, így minden nap újraéli a csatát, amiben bevetik, és aminek a végén meghal. Azonban minden nap egyre jobb esélyekkel indul.

A függetlenség napja – Egy gigantikus űrhajó közeledtével hamar kiderül, hogy az idegenek célja a Föld totális megsemmisítése, a világ összes hadserege kész felvenni a harcot ellenük.

Véjáték – a Földet egy sokkal fejlettebb idegen faj akarja elpusztítani. Az emberek létrehoznak egy titkos űrbázist, ahol gyerekeket képeznek ki a földönkívüliekkel való küzdelemre.

Kolónia – Ebben a sorozatban Los Angeles városa két csoportra szakadt, az emberek egy része lázad, a többiek megalkudva, esetleg együttműködve próbálják átvészelni a földönkívüliek által kialakított új világrendet.

Éghasadás – ebben a sorozatban a földönkívüliek brutálisan leigázták a Földet, egy maroknyi túlélő próbálja menteni a menthetőt.

 

Szólj hozzá

sorozat ufo apokalipszis világvége idegenek filmajánló földönkívüliek