2019. okt 06.

Világvége teóriák

írta: Miss Chatterbox
Világvége teóriák

Mesterséges Intelligencia

ai.jpg

Fotó: Pixabay

A Nat Geo Túlélési Praktikák című műsora nyomán kezdett el foglalkoztatni a gondolat: tényleg, vajon hogy lesz vége a világnak?

Ha most itt vagy, és ezt olvasod, nyílván te is gondolkodtál már ezen. Ebben a posztsorozatban különféle teóriákat fogok kivesézni, nem feltétlen a klasszikus értelemben vett világvége témakörben, hanem mindenféle dologról lesz szó, ami a jelenlegi világrend totális összeomlásához, káoszba fulladásához vezethet.

A sorozat első része a mesterséges intelligenciáról fog szólni. Ennek a veszélyeire már Stephen Hawking és Elon Musk is megpróbálta felhívni a figyelmet.

 

Napjainkban az élet minden területére kezd begyűrűzni a mesterséges intelligencia. Logikus, hiszen a rohamosan fejlődő technológia számos előnyt kínál a humán erőforráshoz képest: gyorsabb, megbízhatóbb, sosem fáradt, olcsóbb a fenntartása, kevesebbet hibázik. Lehet, hogy éppen ez okozza majd a vesztünket?

Két nagy csoportba sorolnám a mesterséges intelligenciához köthető világvége-teóriákat:

A. emberi irányítás hatására bekövetkezett apokalipszis

B. a mesterséges intelligencia által autonóm módon előidézett apokalipszis

 

A.

Az IoT világában lassan minden eszközünk –a villanykörtétől kezdve a sütőn keresztül a gyári berendezésekig - össze van kötve az internettel, ami azt jelenti, irányítható is az interneten keresztül, vannak is erre okos eszközök/algoritmusok, melyek segítenek a felhasználói élmény optimalizációjában. A hackerek világában szerintem nem kell különösebben magyarázni, hogy ez miért is lehet veszélyes. Mivel az infrastruktúra egyre több szegmense is érintett a dologban, elég egy jól irányzott hackertámadás és mondjuk pár perc alatt megbénítható az ivóvíz- és elektromos áramhálózat => totális káosz => anarchia => világvége

Mint ahogy minden más, a hadiipar terén is egyre inkább jellemző a mesterséges intelligenciához köthető technológia mindenféle változata pl. harci drónok/robotok/algoritmusok, melyek emberi beavatkozás nélkül is képesek lehetnek azonosítani és/vagy likvidálni az ellenséget, műholdon keresztül irányítható okos bombák. Simán elképzelhető, hogy olyanok kezébe kerül ezeknek az irányítása, akik aztán néhány paranccsal képesek olyan láncreakciót elindítani, ami egy globális szuperháborúhoz vezet.

B.

Vezethet-e a mesterséges intelligencia tömeges munkanélküliséghez, ezáltal idővel a világgazdaság összeomlásához? Egyre több dolgozót szorít ki a mesterséges intelligencia elterjedése, egyesek szerint ez nem gond, mert ezzel egy időben új szakmák jönnek majd létre, mások szerint ez már a vég kezdete, hiszen a nagy cégeknek nem lesz érdekében azon dolgozni, hogy a megszűnt pozíciók helyett újakat hozzanak létre a kieső munkaerő számára.  

Szerintem ahhoz, hogy a negyedik ipari forradalom ne okozzon gazdasági összeomlást elengedhetetlen lesz a munkaidő csökkentése (hogy ne legyen tömeges munkanélküliség) vagy valamiféle alapjövedelem bevezetése, hogy a megélhetés ne legyen munkához kötve, amennyiben a társdalom jelentős részére munkanélküliség vár. Ellenkező esetben nyomorgó munkanélküli tömegek => totális káosz => anarchia => világvége

De mi van akkor, ha a mesterséges intelligencia úgy fejlődik, hogy szimplán kicsúszik az emberek kezéből az irányítás, és önálló döntései végzetesnek bizonyulnak az emberiség számára?

Ahogy ebben a Wikipedia cikkben is olvashatjuk, annak, hogy jelenleg az emberi faj uralja a világot az a legfőbb oka, hogy az emberi agy olyan egyedi képességekkel rendelkezik, melyekkel egyetlen más állatfaj sem.  Azonban, ha a mesterséges intelligencia szuper-intelligenssé válik, könnyen kicsúszhat a kezünkből az irányítás. Egyes kutatók szerint például egy szuper-intelligens mesterséges intelligencia természeténél fogva ellenállna annak, hogy leállítsuk, vagy megváltoztassuk a céljait. Ez nyílván akkor lenne csak problémás, ha feltett szándéka lenne eltörölni az emberiséget a Föld színéről, akkor viszont nagyon!

Olyan apró rendszerhibák is okozhatnak katasztrófát, amiket kezdetben talán észre sem vesznek a fejlesztők.  Még ha ezeket sikerül is kiküszöbölni, egy önfejlesztő mesterséges intelligencia fejlődhet olyan irányba, ami előre nem látható veszélyeket hordoz magában. Például következő generációs önmaga megtervezése során teljesen véletlenül akár egy olyan változatot is létrehozhat, ami sokkal többre képes, mint ő, de nélkülözi az emberbarát morális értékrendszert, ami az előző verzióba volt programozva.

Egy szuper-intelligens gép miért is törődne az emberiség jólétével? Mint ahogy manapság sok állatfaj fennmaradása az emberiség döntéseitől függ, úgy a jövőben az emberi faj fennmaradása is függhet majd a mesterséges intelligencia döntéseitől. Vajon motiválná-e bármi is abban, hogy megengedje az emberiségnek, hogy szabadon mozogjon és fogyassza azokat az erőforrásokat, amiket saját céljaira is felhasználhatna?

Mi van akkor, ha szimplán félreértelmez /sajátosan értelmez egy parancsot? Mondjuk, betápláljuk a rendszerbe, hogy tegyen lépéseket a klímaváltozás ellen, majd arra a következtetésre jut, hogy tulajdonképpen az emberiség a legfőbb probléma, valamiféle vírusként értelmezi a létezésünket és mindent megtesz hogy megszüntesse azt? (feltéve, hogy az eredetileg betáplált „emberi élet mindenekfeletti védelme” alapbeállítás már a tudtunkon kívül felülíródott)

Egy svéd filozófus, Nick Bostrom egyik gondolatkísérlete arról szól, hogyan történhet meg, hogy egy teljesen egyszerű célokkal felruházott mesterséges intelligencia világuralomra tör, és az emberiség vesztét okozza. Tegyük fel, hogy létrehozunk egy rendszert, aminek az egyetlen célja minél több gémkapocs gyártása. Lehet, hogy ez a rendszer idővel arra a következtetésre jut, hogy jobb lenne, ha nem lennének emberek, mert ugye az emberek kikapcsolhatják őt, és így nem tudna már gémkapcsokat gyártani. Ráadásul az emberi testben rengeteg atom van, amelyekből még több gémkapcsot lehetne gyártani. Lassan kirajzolódik egy olyan jövő, ahol nincsenek emberek, van viszont egy rakás gémkapocs. Mission accomplished.

Te mit gondolsz? Lehet, hogy a mesterséges intelligencia fogja majd elhozni az apokalipszist? Szavazz a poszt alján!

Filmajánló a témában, a teljesség igénye nélkül:

MátrixA gépek átvették az irányítást, ám ebből  az emberiség nagy része semmit sem érzékel, mivel egy számítógépes szimulációban élünk.

Terminátor – klasszikus, erről nem is írok semmit.

Én, a robot – egy rendőr nyomozni kezd egy gyilkossági ügyben, ami féltethetően egy robothoz köthető, ami elvileg lehetetlen, hiszen a robotika alaptörvénye szerint gép nem bánthat embert.

Ex Machina – egy fiatal programozó különös kísérletben vesz részt, melynek során megismerkedik a világ első igazi mesterséges intelligenciájával.

 Könyvajánló a témában:

Dan Brown: Eredet

Isaac Asimov: Robot-sorozat 

Szólj hozzá

filozófia apokalipszis világvége robotok mesterséges intelligencia hadiipar Én a robot Filmajánló Mátrix Terminátor IoT Ex Machina negyedik ipari forradalom Nick Bostrom világgazdaság összeomlása